пʼятницю, 20 жовтня 2006 р.

1984


Дочитав 1984 Орвела. Якщо врахувати, що він її писав одразу після Другої Світової, то просто бездоганно. "War is peace" — ну чим не про Холодну війну? Але згодом і локальні конфлікти мали б перетворитися на симуляцію. Про війну можна балакати з телевізора, але вести її реально — занадто небезпечно. Ну, а вироблену продукцію псувати можна значно ефективніше і без усякої війни!
А "freedom is slavery" та "ignorance is strength" — це ж сучасна Україна! Якщо хочете дізнатися, що таке doublethink або crimestop, просто поспілкуйтеся з маленьким пересічним українцем ну, наприклад, на тему, чи вступати Україні в NATO.

Попри це, вважаю, що з newspeak автор перегнув палицю. Це зайве. Так само, як і щоденне переписування історії. Замінити слова новим і незрозумілим, підмінивши при цьому поняття, необхідно тільки спочатку. Щоб перевиховати старорежимне покоління. Потім — ніякий newspeak не потрібен, оскільки у піддослідних суспільстві нема відповідних понятть у світогляді. Їх просто нема і, навіть якщо намагатися пропагувати ідеї демократії, свободи, рівности перед законом crimethink, така пропаганда залишається в пам'яті тільки як пустопорожня балаканина. Без усього зайвого ідея Ingsoc легко сприйметься навіть пролетаріями. А це — запорука стабільности системи, що ми і бачимо на прикладі України. Тому даремно Орвел не приділив уваги пролетаріям — саме в їх свідомості має лежати фундамент Ingsoc.

1 коментар:

  1. Почитай еще "Мы" Замятина и "Прекрасный новый мир" Хаксли - сложишь представления о классических антиутопиях.

    Кстати, Оруэлла и Ко я читал в рамках подготовки доклада по курсу политологии ;)

    ВідповістиВидалити