середу, 24 вересня 2008 р.

Освіта в Україні


Детей конечно нельзя убивать. Но что-то с ними надо делать.
Д. Хармс

У цьому році молодший син Ющенка пішов у школу. У Печерську міжнародну. Вона відрізняється не тільки англійською мовою викладання, але й тим, що не має ліцензії міністерства освіти України. Простіше кажучи, дебілізаторська політика, що її системно проводить в освіті наше керівництво не розповсюджується на школу, в якій навчається Тарасик. І це добре. Для Тарасика. Тому що поки дітки маленьких українців © будуть вивчати правила культурного спілкування по мобілці, поглиблене українознавство та футбол, Тарасик здобуватиме знання, вивчатиме иноземні мови, готуватиметься до щасливого життя сина бога ©...

У мій час, системи освіти як такої в Україні вже не було. Існувала прірва між випускниками одного й того самого навчального закладу, иноді навіть з однаковими результатами. Прірва між тими, хто вчився, і тими, хто не вважав це за потрібне. Тепер ця прірва буде ліквідована. Тому що навіть тих, хто хоче вчитися, вчити перестануть. Задача школи відтепер — привчити дітей до уніформи і навчити добровільно здавати гроші в фонд класа.

Можна було б надіятися, що дітям, які хочуть щось знати, принаймні дадуть можливість вчитися самостійно, але система працює і над цим. І тут вдалося зробити вже багато. По-перше, не буде вчителів, які знають свій предмет. Тому що вони рано чи пізно всі повмирають, а нових ніхто не готує. Отже, не буде кому навіть питання задати! А по-друге, діти просто не матимуть вільного часу. Час їхній буде витрачатися на те, щоб придумати концепт ідеального мобільного телефона та на створення найгарнішої витинанки. Це все!

Але уявімо, що якісь хворі на голову батьки вирішили свою дитину чомусь навчити. І, замість віддати дитину до школи, навчатимуть її самотужки. Я думаю, не важко зрозуміти, що така дитина не пройде “незалежне тестування”! Вона навіть чорнила правильного кольору не підбере! Адже тут потрібен правильний підхід...

Таким чином, можна зробити висновок, що дебілізація освіти наближається до свого логічного завершення. Зі школами, випускники яких, мають освіту. І школами, найкращий учень якої вміє написати “студентський проїзний квиток” без помилки. Причому перші будуть доступними тільки для “еліти”. Це вже навіть не середньовіччя. Це вже Стародавній Єгипет і Месопотамія... Схоже, я помилився: фізикознавство будуть вивчати не всі, а тільки найкращі. Тільки найрозумніші з найрозумніших українців зможуть вивчити цей надскладний предмет!

Нема коментарів

Дописати коментар