вівторок, 18 березня 2008 р.

Толерантність і гуманітарний самозахист ©


На тлі знищення системи освіти в Україні новий урок толерантности не здавався мені спочатку чимось вартим уваги. Ну, ще одна болтологія серед багатьох инших! Але, як виявилося, в народі ця тема стала популярною. Дивно, що протестів проти тренінґів по спілкуванню з прибульцями, мобільної етики та поглибленого вивчення футболу замість освіти я не чув... Протестів проти християнської етики — трошки. А якась там толерантність — і протест!

Спочатку я був подумав, що це частина фашистської пропаганди. Але, схоже, що все значно гірше. У масовій свідомості, непомітно для мене, відбулася підміна понять. Поняття толерантности, себто здатности без агресії сприймати инакшу точку зору і спосіб життя, було підмінено так званою політкоректністю — явищем, фактично протилежним принципу толерантности, коли аґресивні суспільно-політичні групи (і це не тільки мусульмани!) нав'язують правила поведінки всьому суспільству... Це явище є цілком природною реакцією дискримінованих раніше меншин і, сподіваюся, є тимчасовим. Але до України воно не має прямого відношення, оскільки ці меншини продовжують дискримінуватися! Справжнє значення слова “толерантність” просто не може існувати в масовій свідомості українців, оскільки не існує самого явища. Зате є інформація про те, що в Британії заборонили «трьох поросят»!.. Висновок: геть толерастію і навіть демократію! — це вже стараються нацисти і фашисти...

Я не думаю, що можна щось протиставити подібній підміні понять. Адже поняття є тільки тоді, коли є відповідні явища. І, щоб було зрозуміло, про що саме йдеться, пропоную почитати про гуманітарний самозахист. Мова йде не тільки і не стільки про толерантність в її справжньому значенні, скільки, власне, про самозахист, який можна побачити також на прикладі Данії. Ну, ще там є багато лібертаріянського утопізму, але ж і твір художній!

4 коментарі:

  1. дякую, дуже просте роз'яснення того факту що толерантність не є політкоректністю. візьму на озброєння.

    ВідповістиВидалити
  2. А я, например, против введения толерантности в школе. И не потому, что путаю ее с политкорректностью, а потому, что не вижу ни одной разумной причины вводить этот курс. Вполне достаточно математики (развивающей интеллект, и, как следствие, умение делать выводы) и естественно-научных дисциплин. Например из курса биологии мне известно, что все люди рождаются одинаковыми, а значит нет никакой мало-мальски значимой причины выделять одну группу людей (по какому-либо признаку) над другими. Кроме, конечно, приобретенных профессиональных качеств при приеме на работу. :)

    ВідповістиВидалити
  3. Я наогул лічу, што 90% школьных прадметаў павінны быць факультатыўнымі. Абавязковымі павінны быць чытанне, пісанне і арыфметыка. Калі будзе шмат народу, жадаючага курс талерантнасці — чаму бы і не правесці. Толькі вось падаецца мне, што гэтага не будзе. Як і ў выпадку з БЖД, волеологіяй і ўсякай "мабільнай этыкай"... ;)

    ВідповістиВидалити
  4. Долго думал что ставить :) или:(
    Не решил...

    ВідповістиВидалити