понеділок, 19 березня 2012 р.

Що таке біоетика?


Коли я готую науковий проєкт для подавання на ґрант, то завжди радію, що я фізик-теоретик. Тому що чи не половина необхідних документів пов'язана з так званою біоетикою і тому подібною маячнею. Недавно італійські біоетики досягли феєричних вершин “наукової” думки — додумалися до постнатальних абортів. Важко повірити, але в них там справді моральна дилема!

Втім, чого я дивуюся? Адже вже давно за законами деяких особливо прогресивних країн, на зразок України, моральний статус людини, яка зайшла до вас у хату через напіввідчинені двері, такий самий, як у людини, яка вдерлася до вас серед ночі у розбите нею вікно. Я так розумію, що це тому, що з “філософсько-етичної” точки зору, в обох випадках в хаті з'явився непроханий гість. Логічно? Логічно! Тому якщо хоч першого, хоч другого ви, не дай боже, пристрелите, це буде від 7 до 15 років.

За цією логікою, звичайно, треба або аборти заборонити, або дозволити вбивати немовлят (а в Україні легко можуть зробити і те й инше). Бо концепція права розпоряджатися собою просто недоступна деяким людям. Та найцікавіше, по-моєму, з'ясувати звідки береться подібна “наукова” активність. Думаю, слід починати з того, кому це вигідно.

Припустімо, ви виробляєте жорсткі диски. Як відомо, кожна маленька технологічна революція, дозволяє збільшити вміст жорсткого диску на один-два порядки. Але якщо їх зразу запускати у виробництво, то, по-перше, ніхто не куплятиме вже випущені диски за старою технологією, а по-друге, нових дисків теж куплять на порядок менше. Так буде не вигідно. Вигідно нарощувати ємність поступово, що ми й спостерігаємо в реальності.

А тепер уявімо, що ви виробляєте ліки. Хай не панацею, але такі, які реально зможуть врятувати життя смертельно хворим людям. Чи можете ви дозволити собі, випускати їх спочатку з обмеженим функціоналом, а потім — все краще й краще? Та вас живцем з'їдять! Як же в такому разі зробити так, щоб спочатку продавати їх за мільярди хворим мільярдерам, потім за мільйони — мільйонерам, ну а потім, через кілька десятків чи сотен років, — і простим смертним?

Відповідь проста, як і все геніяльне: біоетика! Заборонити всі передові медичні дослідження, або, принаймні, зробити таку процедуру, щоб проводити їх легально було неможливо. Чи означатиме це зупинку таких досліджень? Звичайно ні! Так само, як заборона наркотиків не знищує ані наркоіндустрію, ані наркоторгівлю. Просто ця діяльність стає підпільною. А за нелегальність треба платити. І платити тим більше, чим масштабнішою є боротьба проти цієї діяльности.

Нема коментарів

Дописати коментар