четвер, 10 липня 2008 р.

Інтеґрація ICQ в Google Talk


Хоча про інтеґрацію ICQ в Jabber від Google не писав тільки лінивий, я вирішив все рівно написати інструкцію “для чайників”. Заодно і мені пам'ятка буде...

Почати слід з того, навіщо, власне, це робити:
  1. ICQ — це закритий протокол з тупою рекламою в офіційному клієнті, спамом і глюками, з якого давно треба перебиратися. Але, як відомо, контакти всі мають саме там! Тому, як проміжний варіянт, зручно мати контакти “аськи” в “жабі”.
  2. Існує можливість зберігати історію на сервері. Для тих, хто боїться бути виґуґленим, нагадую: все, що передається по протоколу ICQ є інтелектуальною власністю ICQ Inc. Спілкуйтеся голосом, в реалі і переконайтеся, що поблизу нема жучків!
  3. Завдяки Javascript-клієнту в GMail ви можете мати доступ до “жаби” буквально з будь-якого компа в будь-якій точці земної кулі. В принципі, якщо вам треба тільки це, то в ньому і так є можливість підключення до ICQ. Але мені зручно користуватися Google Talk, в якому такої можливости поки що нема.
Отже, що вам треба, якщо ви хочете швиденько позбутися своєї аськи і не розгубити при цьому свої контакти?
  1. Необхідно зареєструвати поштову скриньку на Gmail.
  2. Вибрати жаба-транспорт. Особисто я рекомендую транспорт на jabber.te.ua. При виборі транспорта слід взяти до уваги, що не всі вміють правильно розуміти кирилицю. Тому має сенс вибирати транспорти, які знаходяться у відповідних країнах.
  3. Якщо у вас уже є скринька на GMail і деякі контакти в ній також є в ICQ, Ви можете їх об'єднати, додавши до кожного контакту в GMail електронну адресу яка виглядая як <номер ICQ>@icq.jabber.te.ua (або вибраний вами сервер). Решту контактів ICQ буде додано в GMail автоматично як нові.
  4. Скачати Міранду, а також OpenSSL, і, звичайно, встановити їх.
  5. Відкрити налаштування Jabber і зробити їх такими:

    (звичайно ж, ім'я і пароль необхідно вставити свої).
  6. Якщо ви все встановили правильно, то при натисканні на кнопку Online в розділі Jabber, ви зайдете в свою жабу. Тепер вам необхідно налаштувати аськотранспорт. Для цього заходимо в жаба-аґента:

    і вибираємо сервер з вашим жаба-транспортом (в моєму прикладі це jabber.te.ua). Після вводу сервера, буде запропоновано вибрати службу (нам потрібен асько-транспорт icq.jabber.te.ua). Після реєстрації все має виглядати так:

    (звичайно, під час реєстрації транспорт спитає номер вашої аськи і пароль).
  7. Тепер вам залишається підтвердити нові контакти, які імпортуються автоматично з вашої аськи. Після цього номер і пароль до вашої аськи можна забути (до того часу поки сервер з асько-транспортом не впаде), а Міранду закрити. В принципі, вона вам більше не потрібна, оскільки всі ваші асько-контакти будуть тепер в GMail.
Звичайно, асько-транспорт — штука нестабільна. А позаяк він є бесплатним, нарікання ніхто не прийматиме. Але, в решті решт, якщо вже асько-транспорт упаде, завжди можна завантажити ваш улюблений асько-клієнт. Сподіваюся, що асько-транспорт нарешті буде реалізовано самим Google, — тоді все буде значно простіше.

Нема коментарів

Дописати коментар