середу, 13 лютого 2008 р.

Демократія


Цікаві в людей уявлення про демократію. І це не дивно. І справді, як радянська людина може зрозуміти, чому в її країні з всенародно обраним президентом і парламентом, з прем'єркою, якою задоволена більшість, нема демократії, а в США, де є дві партії, де неправильно враховують голоси, де президент зв'язаний з нафтовою олігархією, демократія є?!

А все просто: не треба плутати формальні ознаки з суттю. В світі тварин є багато видів, розфарбованих, як отруйні. Але від того отруйними вони не стають. І хоч би Україна проводила абсолютно “прозорі” вибори, демократичною вона від цього не стане. Просто тому, що демократія — це не коли народ обирає президента, або парламент. Демократія — це коли народ обирає начальника ЖЕКа. Саме тому в демократичних країнах взимку є опалення, не відключають гарячу воду і вчасно вивозять сміття!..

А хто там очолює країну, президент, прем'єр, чи королева або імператор — питання абсолютно другорядне. Демократичною може бути країна без конституції, як Британія, де поважають права людини. Але Україна демократичною не стане від того, що прийматиме нову конституцію кожні кілька років. Тому що не в конституції справа!

Давайте проведемо уявний експеримент. Уявімо що завтра Президентом України стане сам Ісус Христос. Кабінет будуть очолювати архангели (окрім Сатани), а в Парламенті засідатимуть янголи, чи хто там має бути за церковною ієрархією... Ви думаєте, щось від цього зміниться? Ну, наприклад в медицині, де засідають спадкові лікарі, що ледь на трійки закінчили медінститути? Чи може в цьому разі з Академії Наук зникнуть плагіатори, такі як почесний професор ДНУ Володимир Литвин? Чи може міліція перестане бути найбільшим організованим злочинним угрупуванням на території України? Та скоріше пекло охолоне!

Просто в західній Європі народи століттями боролися проти свавілля влади, а американці — це вихідці з Європи, де їм було замало свободи. А в цей час українці замість боротьби за власні права, самі мріяли вилізти нагору, щоб бидлом поганяти! Розруха — вона в головах...
Пам'ятаю, як мені дивно було дізнатися, що американці не мають не те що прописки, а навіть внутрішніх паспортів! І як серед таких порядок наводити?!

Нема коментарів

Дописати коментар