четвер, 25 грудня 2008 р.

Система освіти


Paul Graham розвиває свою думку про майбутнє суспільство. Якщо коротко, то він говорить про те, що в новому суспільстві не будуть потрібні оцінки академічної успішности. Вони необхідні тільки тоді, коли індивідуальну продуктивність важко виміряти. А важко виміряти її саме у великих конторах. І саме тому необхідно робити попередню оцінку знань і навичок.

Цілком можливо, що так і буде. Навчання буде добровільним і не потребуватиме оцінок. Людина записується у віртуальний клас, вивчає те, що їй подобається вважає за потрібне, самостійно практикується... А потім, після закінчення навчання, потрапляє на ринок, де продає свої знання, навички, ідеї... І оцінкою успішности навчання є успішність на ринку де відбувається змагання між стартапами з ефективности продукування нових технологій, які ґенеруються окремими людьми або маленькими колективами.

На цьому місці можна зрозуміти в якій прірві знаходиться Україна порівняно з цивілізованим світом. Коли в Америці оцінки будуть уже не потрібними, в Україні вони будуть все ще нічого не вартими. Таке враження, що країна розвивається в звороньому напрямку!

У нас вже був дикий капіталізм. Тепер ми вернулися в середньовіччя. Тільки замість короля і шляхти в нас “політична еліта” та їхні лідери. Вони мають абсолютне право на нашій землі робити все, що їм захочеться. Вони можуть безкарно убивати холопів, збирати яке завгодно подушне, нагороджувати самих себе орденами і званнями... вони навіть дуелі влаштовують!

І, оскільки розвиток іде від древнього до архаїчного, зараз відбувається формування типової кастової системи. В такій системі не потрібна компетентість — все вирішують зв'язки. Син лікаря може стати лікарем, навіть якщо нічого не знає. Син генерала — генералом. Син академіка — академіком, хай навіть він ідіот! Звичайно, за таких умов “академіки” будуть боротися проти незалежного тестування. Адже реальна освіта практично нікому не потрібна — потрібен диплом.

Це і є причиною профанації всієї системи освіти в Україні. Кастове суспільство не потребує системи оцінок знань. І освіти взагалі! Але система освіти не може просто так зникнути, тому займається імітацією освітнього процесу. Крім того, забезпечує існування додаткових каст для “еліти”.

Нема коментарів

Дописати коментар