понеділок, 9 лютого 2009 р.

Firewall для мозку


Це ворог, його треба було знищити... а не базар з ним влаштовувати.
[info]Олена Білозерська

У сучасному світі розповсюдити інформацію набагато легше, ніж перевірити. Більше того, ця інформація може бути ідеологією — інформаційним вірусом, призначення якого маніпулювати свідомістю мас для контроля над ними. Тому актуальною задачею є захист від цього. Я думаю, що об'єктом для ідеологічного враження є ідентичність. Ідентичність не тільки змушує людину вважати певні установки частиною свого “я”, але й вважати себе частиною певної спільноти, якій ідеологи можуть приписувати все, що їм заманеться. Захистом від цього є зменшення ідентичности.

Це зменшення не слід розуміти як відмову від самідентифікації, вподобань чи смаків. Просто необхідно усвідомити, що належність до певної спільноти означає спільність деяких інтересів. Деяких, а не всіх. Наприклад, якщо людина вірить в бога і дотримується православної обрядовости, це зовсім не означає, що вона має підтримувати КДБешних попів. Ця проста річ чомусь не всім є очевидною, хоча жодній нормальній людині не прийде в голову, наприклад, підтримувати маньяків на тій підставі, що вони теж гетеросексуали.

Точно так само слід ставитися до поняття “народ”. Інтереси українського народу — це інтереси українців, тобто кожного конкретного українця. А якщо так звані “національні інтереси” протирічать інтересам українців, то це не національні інтереси, а ідеологічне зомбування. Наприклад, “газ папісят” — це не українські національні інтереси, а інтереси тільки деяких, хай і дуже поважних українців на чолі з Рінатом Леонідовичем. Чи потрібно українському народу захищати інтереси цих “українців”? Я думаю, що на це питання значно легше відповісти, ніж на ідеологічну маячню навколо нього...

На мою думку, великою проблемою українців є широта їхньої ідентичности: вони себе вважають і українцями, і трошки поляками, і трошки росіянами, релігійними і, одночасно, язичниками, атеїстами, але з забобонами, підтримують вільний ринок, але зі збереженням пільг, доплат і вільних економічних зон, хочуть свободи, але щоб хтось сильною рукою навів порядок... Це все дає величезні можливости для маніпуляцій. І люди на них купляються.

За прикладом далеко ходити не треба. Уявіть собі реакцію пересічного росіянина, якщо він побачить сторінку badnameofrussia.com.ru яка називається «Hańba Rosji», де буде список на чолі якого будуть:
  1. Władimir Putin,
  2. Dmitrij Miedwiediew,
  3. Aleksandr Suworow,
  4. Iwan Susanin.
Я думаю, що він просто подумає, що поляків комплекси замучили. Ну, в крайньому разі попінгує трохи їхній север.

А що робить у такому випадку українець? Він там реєструєтьйся і починає голосувати і щось доводити... Тобто робить насправді саме те, для чого все це задумувалося. Адже довести нічого не вдасться, зате участь українців у цьому фарсі легітимізує саму акцію. Організатори зможуть заявити, що в обговоренні брали участь українці, а по результату обговорення було затверджено “ганебний” список. Думаю, очевидно, що затверджувати цей список будуть неукраїнці. Так працює ідеологічна машина...

Протиставити цьому можна одне: звуження ідентичности. Необхідно усвідомити, що бути українцем, бути християнином, бути селянином чи програмістом на C++ ще не означає існування якогось міфічного “ми” з упередженим світосприйняттям. Це і є найпершим фільтром для вашого firewall. Якщо ви бачите фрази, що починаються зі слів “ми українці потребуємо/вимагаємо/підтримуємо/проти” (список можна продовжувати), я рекомендую читати текст дуже обережно. А якщо перед “українці” додатково вживається займенник всі, або текст написано неукраїнською мовою, читати його, на мою думку, взагалі не варто! Якщо ви бачите подібні словосполучення, раджу помітити джерело як спам і більше його не читати взагалі.

Аналогічне правило можна застосовувати до будь-якої иншої суспільної групи. Для зменшення навантаження на firewall можна додавати в спам також своїх знайомих. Кого додавати визначити дуже просто: прослідкуйте за лексикою. Якщо людина серйозно, а не жартома, вживає зневажливі слова для несвого народу (ляхи, кацапи, хохли, жиди, хачі), несвоєї релігії (сектанти, розкольники, невірні, гої, єретики) або несвого соціального прошарку (буржуї, селюки, люмпени), вона однозначно є інформаційно заразною. Від таких людей можна легко підхопити інформаційний вірус, тому спілкуватися з ними слід дуже обережно і тільки тоді, коли цього неможливо уникнути. Трохи потренувавшись, можна навчитися визначати також носіїв популярних вірусів. Такі люди вживають характерні модні слова: “розкол”, “федералізм”, “стабільність”, “братній народ”, “насильницька українізація”, “ліберастичний”, “політична нація”, “проросійський”, “проукраїнський”, “проамериканський” тощо...
Бережіть свій мозок!

3 коментарі:

  1. > А як­що пе­ред “ук­ра­їн­ці” додатко­во вжи­ва­ється займен­ник всі, або текст на­пи­са­но не­ук­ра­їнською мо­вою, читати йо­го, на мою дум­ку, вза­га­лі не ва­рто!

    гиги, +1.

    а от словечко "проросійський" (останнім часом "промосковитський") таки вживаю час від часу =)

    ВідповістиВидалити
  2. Олександре, ти пропустив ще один важливий хід :
    "ви хохли (свідомити, салоїди, запазенці)..." , "ваші помаранчеві ( білочервоні, білоблакитні )...", "ваш Ющенко ( Тимошенко, Янукович)..."
    Такі звертання одразу програмують на певні відповіді: "ми не хохли,вашу м-ть!", "ви - кацапи, м-ть вашу! і далі аналогічно.
    Суттєве ж лише звернення до у множині, та інтонація.
    Варто акцентувати: " друже, давай краще на "ти"... , або : "вибачаюсь , до титула цара всея України я ще не дослужився" і вірус гине.
    Головне встигнути "персоналізуватися" :))) .
    Гарний допис. Дякую.

    ВідповістиВидалити
  3. Так, коли людина звертається до множини, це теж діагноз. Але коли вона говорить від імені множини, це вже по-моєму невиліковно. :)

    ВідповістиВидалити