вівторок, 30 грудня 2008 р.

Нумерація поверхів


Коли я вчився в школі, нам на уроках англійської пояснювали, що на Заході поверхи нумерують не так, як ми: не з першого, а з нульового (ground floor). Але, насправді, мені частенько доводилося бачити нульовий поверх і в нас. Наприклад, на фізичному факультеті ДНУ. Нульовий поверх заплутує людей. Вони за звичкою намагаються рахувати від одиниці і лаються на дурні порядки та неправильну нумерацію.

Але така нумерація має, насправді, свою логіку. Тому що перший поверх — це перший поверх над землею. Для того, щоб опинитися на першому поверсі, необхідно піднятися сходами. Ці сходи можуть складатися з трьох сходинок, вони можуть бути сходами на ґанок, але вони є завжди! На нульовий поверх підніматися не треба. Він може бути просто на поверхні землі, а може бути трохи нижче. Але ніколи вище! А перший поверх, у свою чергу, не може бути на рівні землі. І я не зустрічав жодного вийнятку з цього правила.

Таким чином можна зрозуміти, що система нумерації поверхів, направді, однакова. Просто будинки в Україні, як правило, не мають поверхів на рівні землі. А в инших країнах — це звичне явище. Тому що від цього поверху ходить ліфт, і якщо ви маєте важкі валізи, або їдете на візку, вам не треба долати перепони у вигляді сходів. Саме цей поверх і називається нульовим. Звичайно він не має квартир. На ньому можуть бути господарські приміщення, або навіть місце для паркування. У Радянському ж Союзі, очевидно, розраховували на те, що інваліди мають сидіти вдома, а не вештатися по вулицях. Тому необхідности в поверсі на рівні землі не було. Через це перший поверх був набагато ближчим до землі, але, все-ж таки, вище її поверхні.

Окремо варто сказати про головну будівлю Інституту Фізики УСП, яка не має поверхів на рівні землі. І зовсім не тому, що не були враховані потреби інвалідів, а тому, що будівля стоїть на схилі. З одного її боку є один вхід, до якого ведуть сходи. Це вхід на перший поверх. Нульового поверху будівля не має. Зате з иншого боку, там де рівень вище, перекинуті місточки до другого поверху.

Нема коментарів

Дописати коментар