понеділок, 19 січня 2009 р.

Газова перемога


Черговий газовий конфлікт закінчився повною перемогою. І, на мою думку, не важливо кого. Важливо — над ким. Переможеним, як завжди, виявився український народ. Сьогодні переможці підписали контракт, умови якого переможеному ніхто навіть не повідомив — переможці пообіцяли зробити це пізніше. Якщо буде їхня ласка. А може, наступного року під час чергової газової війни повідомлять... А може лише через 10 років з'ясується... Хтозна?..

Але, незалежно від того, яка буде ціна на газ — $376 чи $200, — ясно одне: тепер громадяни України, які є щасливими власниками її газотранспортної системи, матимуть за збитки від неї. Тому що за задоволення прокачувати російський газ за ціною дев'яностих, купуючи технологічний газ за ціною сьогоднішньою (хай із 20% знижкою), треба платити. І не треба бути економістом, щоб зрозуміти, що збитки від прокачування російського газу, «Нафтогаз» буде компенсувати за рахунок підвищення ціни на газ, який він постачає маленькому українцю©.

Таким чином, ми прийшли до логічного фіналу розвитку української економіки™. Якщо раніше від експлуатації українських активів — газотранспортної системи, надр, землі тощо — український народ не отримував нічого, то тепер цьому покладено край! Тепер український народ буде за це ще й доплачувати, щоб компенсувати збитки.

І мені здається, що газотранспортною системою тут обмежуватися не слід! ЖЕК може, наприклад, влаштувати платну парковку у дворі житлового будинку, за яку платитимуть жильці. Хіба ж це не чудова схема? А земля?! Зараз власники земельних паїв отримують якісь копійки за оренду їхньої землі... Це ж не по-нашому! Це власники паїв мають платити! Або відробляти за оренду їхньої землі... За старою доброю традицією: панщина або оброк. Або те й инше...

Нема коментарів

Дописати коментар