неділю, 17 лютого 2013 р.

Англійські варвари


В англійській мові є дуже цікаві фальшиві друзі з точки зору португальської (а отже, мабуть, і латини). Наприклад, слово library, яке означає бібліотеку, співзвучне з португальським livrariaкнигарня. А дієслово pretend (удавати) — з pretender (збиратися). У моїй уяві це свідчить про цікаві непрості стосунки між римлянами і британськими варварами: так і уявляєш, що англійці заходили в римські книгарні як у бібліотеки (очевидно безплатні), а коли казали римлянам, що збираються повернути ці книжки, то, насправді, лише вдавали, що будуть це робити...

Але всю цю драму римських власників книгарень навіть близько не можна порівняти з епічною картиною, що вимальовується, коли читаєш, наприклад, як проходить церемонія відкриття британського парламенту:
Позаяк монарху заборонено входити в палату громад, герольдмейстер веде його в палату лордів. Входячи туди, монарх вітає присутніх, потім сідає на приготований для нього трон і запрошує всіх послідувати його прикладу фразою: «My Lords, pray be seated» («Панове, прошу сідати»). Члени верхньої палати одягнені для церемонії в свої парадні червоні мантії і перуки.

Потім герольдмейстер вирушає в палату громад, щоб запросити депутатів бути присутніми на королівській промові. Але щойно він увійшов на поріг залу засідань цих зборів, депутати зачиняють двері прямо перед його носом, щоб показати йому перевагу нижньої палати та її незалежність від королівської влади, посланцем якої він є. Після того як герольдмейстер тричі постукав у двері своїм ціпком, йому дозволяють увійти до зали в супроводі парламентського пристава, який повинен забрати з палати булаву.

Він вітає поклоном спікера, а потім депутатів і наступною фразою офіційно сповіщає їх про те, що монарх очікує їх в палаті лордів: «Mr Speaker, The Queen (або King) commands this honourable House to attend Her Majesty immediately in the House of Peers» (« Пан спікер, королева (або король) наказує цій поважній Палаті негайно відвідати Її Величність в палаті перів»). Тоді депутати виходять із зали слідом за парламентським приставом, що несе булаву на плечі.

Коли збирається весь парламент (депутати від громад, проте, залишаються в залі стоячи), монарх вимовляє тронну промову , в якій представляє законодавчу програму уряду на майбутню сесію парламенту і яка насправді була складена прем'єр-міністром. Щоб уникнути того, що народні обранці незаконно позбавлять монарха свободи, один депутат утримується в Букінгемському палаці і стежить за королівської промовою по телебаченню.
І як могли люди з такими звичками пів світу завоювати?!

Нема коментарів

Дописати коментар