четвер, 21 лютого 2008 р.

Віртуальний робочий стіл


Підвищення Internet швидкости і подешевшення вартости зберігання інформації робить свою справу. Уже сьогодні я часто ловлю себе на тому, що мені простіше знайти документ в Мережі, ніж у себе в архівах. Саме́ тільки позбавлення від головного болю з синхронізацією особистих документів — це вже достатня причина для зберігання навіть особистої інформації на сервері. Ну а можливість спільного володіння одним документом — перевага, яка дозволяє закрити очі на те, що ваші приватні файли теоретично можуть читати адміни. Тим більше, що для переважної більшости людей це не принципово.

Перший крок у цьому напрямку зробив Google зі своєю величезною поштовою скринькою і пошуком, що дозволяє зберігати там документи. Але для офісних документів вже і це не потрібно, оскільки є Google Docs. Фільми та музика залишаються ще проблемою через велику ємність, але відповідні сервіси з усією соціяльністю вже з'являються. Таким чином, для простої канцелярської роботи жорсткий диск уже не потрібен: підключення до Internet, gOS— і робоча станція готова.

Наступним кроком, для мене в усякому разі, є створення віддаленого сервісу для Математики, який називатиметься “Hilbert”. Відтак залишиться зробити тільки сервіс для роботи з LaTeX. Оскільки всі ці сервіси будуть підтримуватися різними провайдерами, інтерфейс між ними, швидше за все, за прикладом Jabber буде інтегровано в поштову скриньку. Принаймні вже сьогодні з'являються ро́боти для перетворення документів різних форматів.

Звичайно, в сучасному вигляді поштова скринька погано пристосована для такої роботи. Думаю, напрямок еволюції очевидний — поштова скринька має перетворитися на такий собі “віртуальний робочий стіл” для роботи з віддаленою файловою системою...

Нема коментарів

Дописати коментар