середу, 26 січня 2011 р.

Міфи про Захід



Прочитав оце цікаву статтю, де запропонована хороша аналогія між кількістю проблем, що їх створює державна корупційна машина і концентрацією чадного газу в повітрі. На мою думку, аналогія дуже симпатична, оскільки стосується переконання людей, які не бажають цивілізації і просто намагаються раціоналізувати це своє небажання. Вибити ґрунт під цією недолугою раціоналізацією — хороша справа. Проте коментар від «соціального журналіста» [info]kermanich я вважаю ще цікавішим. Бо це вже не раціоналізація бажань, а дуже поширений міф.

Міф полягає в тому, що західні держави буцімто живуть добре за рахунок дешевої робочої сили та ринків збуту в країнах третього світу. Корені цього міфу знаходяться, очевидно, в лівацьких уявленнях про те, що люди — це ресурс, який слід використовувати правильно (а не як кляті капіталісти). І, як завжди, міф підтримується ліваками за допомогою свідомої брехні. Насправді, дешева робоча сила робить прямо протилежне — цивілізовані країни вповільнюють свій розвиток, а відтак і збагачення, натомість збагачуються саме нещасні країни третього світу (або тільки правляча верхівка, як в деяких особливо прекрасних місцях).

Для того, щоб переконатися в тому, що це так, достатньо прослідкувати прогрес у побутовий сфері — прання, прибирання, миття посуду, приготування їжі сьогодні вже суттєво автоматизоване, порівняно навіть із тим, що було років 20 тому. І видно це неозброєним оком навіть у відсталій Україні. Ну а товарне виробництво, замість ще більшої автоматизації, просто було здебільшого перенесено до відсталих країн. На нещастя цивілізованих країн, бізнесу стало дешевше найняти китайців, ніж вкладати гроші в автоматизацію. Як це впливає на прогрес, і хто від цього більше виграє — європейці з американцями чи китайці, — думаю, очевидно. І стрімке зростання Китаю тому хороше підтвердження.

Проте, наявність на полицях величезної кількости товарів з маркуванням «Made in China», при тому, що китайці досі живуть бідно, підтримує цей дурний міф, апелюючи до ірраціонального. Це і робить подібні міфи дуже небезпечними, адже люди, на жаль, не люблять вмикати мозок... Що ж, тим гірше для них. Адже роботів все одно не спинити, і коли вони захоплять світ стануть справді масовим явищем, необхідність (для виробництва) в людях, які живуть, не вмикаючи мозок, остаточно відпаде...

Нема коментарів

Дописати коментар