середу, 22 лютого 2012 р.

Дві події


Дві події сталися майже одночасно. Подія перша — народний депутат і член найбільшої політичної сили публічно поставив під сумнів об'єктивність і професіоналізм лікарів на тій підставі, що вони мають українське походження. Друга подія — член політради маргінальної партії, яка навіть у Раді не представлена, заявив, що людина, батько якої походить з Африки, не може адекватно репрезентувати українську культуру. Підкреслюю, він не вважає, що ця людина є чимось гіршою. Хоч заява, у тому вигляді, в якому вона прозвучала, була цілком расистською, і я вважаю, що вже за одну цю заяву (якщо цього кадра не виключать з лав партії) нормальна людина ніколи не підтримає ту партію на виборах. Але якщо ця заява є расизмом, то чим є перша подія?

Я особисто її навіть класифікувати не можу! Я ще можу уявити, що, скажімо, який-небудь представник маргінальної політичної сили у Франції може ляпнути, що людина не може репрезентувати французьку культуру, оскільки в неї батько иноземець. Звичайно, його зацькують, обізвуть ксенофобом і расистом, і правильно зроблять! Але я й уявити собі не можу, щоб не те, що представнику парламентської більшости, а просто будь-якій публічній особі у Франції навіть на думку спало звинуватити канадця в непрофесіоналізмі на тій підставі, що той має французьке походження. Це просто не вписується в моє уявлення про цей світ!

Ну і показовою є реакція на ці дві події. Першу взагалі не помітили не тільки журналісти, а навіть єдиний коментатор у відповідному моєму дописі. Ну а друга, очевидно, матиме наслідком позов до Європейського суду.

На мою думку, якби не сталася ця друга подія, то людина, яка не знайома з ситуацією в Україні, могла б подумати, що це дика країна, де прояви ксенофобії — це звичайна річ. Насправді, як ми бачимо на цьому прикладі, це не так. Україна — це цивілізована країна і прояви ксенофобії спричиняють там скандали. Якщо, звичайно, це не ксенофобія до українців. І це правильно: адже Україна, як відомо, — для людей, а не для худоби. А українці — це народ рабів, який не має власної гідности, а отже й на повагу не заслуговує.

Власне, лишається останнє питання. Чи скоро в Києві та Дніпропетровську можна буде побачити напис «З собаками та українцями входити заборонено»?

4 коментарі:

  1. Вам покаянну доповідну писати, чи що?

    http://domivka.net/content/u_kanadi_oburylysia_scho_moz_nedootsinylo_ikh_likariv-1741/

    Ви б ще звинуватили мене у масовому геноциді гризунів у моїй хаті. Останнього, до речі, було нарешті нагодовано отрутою і вкинуто у грубку минулого тижня гг.

    На деякі події я взагалі-то чекаю якихось менш істеричних, а більш виважених повідомлень.

    А з цим дописом я солідарний повністю, не забудьте зреагувати на це у вашому наступному.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. По‐мо­є­му, іс­те­рич­ним є оце ва­ше по­ві­дом­лен­ня, а зо­всім не моє. Не ро­зу­мію, чо­му ви спри­й­ма­є­те згад­ку про вас як зви­ну­ва­чен­ня. Хі­ба я вас у чо­мусь зви­ну­ва­тив? Я ли­ше кон­с­та­ту­вав, що з де­сят­ка ко­мен­та­рів, які ви ли­ши­ли під мо­єю по­пе­ред­ньою пуб­лі­ка­ці­єю, жод­ним сло­вом не бу­ла зга­да­на ос­нов­на її час­ти­на. На­га­дую, що ви встиг­ли зга­да­ти і про ек­с­т­ре­мізм, і на­віть про но­вий ди­зайн ко­мен­та­рів. Ви­ба­ч­те, що не слід­кую за ва­шою ді­я­ль­ніс­тю на фо­ру­мах, але той факт, що ви по­мі­ти­ли, що ка­над­ці обу­ри­ли­ся тою за­явою, ні­як не за­пе­ре­чує той факт, що ук­ра­їн­ці нею не обу­ри­ли­ся. Про що, влас­не, й мо­ва.

      Видалити
  2. І ви такий ввічливий, що з десятка своїх коментарів теж ні в одному не обмовились про те, що вас так заболіло...

    ВідповістиВидалити