неділя, 17 березня 2013 р.

Німецька мова й український хліб


Мір­ку­ван­ня Олега Шан­ко­в­ск­о­го про віч­не те, чо­му в Ук­ра­ї­ні все так пога­но, зро­би­ли ме­ні цей ра­нок.
Од­на учи­тель­ни­ца, пре­по­да­ю­щая в Гер­ма­нии эми­гран­там немец­кий язык, как-то рас­ска­за­ла мне, что она и все ее кол­ле­ги креп­ко дер­жат­ся за свою ра­бо­ту, по­сколь­ку она яв­ля­ет­ся весь­ма хлеб­ной. По ди­пло­му я – учи­тель немец­ко­го язы­ка, од­на­ко ни­ко­гда им не ра­бо­тал и не со­би­ра­юсь, по­сколь­ку хле­ба там осо­бо­го не на­блю­да­ет­ся.

По­че­му так?
І справ­ді — мо­же по­ду­ма­ти лю­ди­на, яка про­чи­та­ла цю стат­тю, — чо­му ж так? Як же ж так ви­хо­дить, що ми та­кі хо­ро­ші, та­кі про­фе­сі­о­на­ли, а не мо­же­мо за­ро­би­ти своєю про­фе­сі­єю?! На це пи­тан­ня, зда­є­ть­ся, я знаю від­по­відь. Погля­нь­мо на між­на­род­ні но­ви­ни, що їх про­по­нує нам Ukranews, де пан Шан­ков­сь­кий є го­лов­ним ре­дак­то­ром:
Див­но, прав­да? Чо­му ж ні­ме­ць­кою мо­вою в Ук­ра­ї­ні не мож­на за­ро­би­ти?! Чо­му ан­г­лі­йсь­кою не мож­на? Фран­цу­зь­кою та іта­лі­йсь­кою? Мо­же то­му, що жло­бам во­ни сто ро­ків не по­тріб­ні — у них бо є «РИА Но­во­с­ти»? Втім, спра­вед­ли­во­с­ти ра­ди слід за­зна­чи­ти, що в ин­ших так зва­них ук­ра­їн­сь­ких ЗМІ си­ту­а­ція ані тро­хи не кра­ща (хі­ба що но­ви­ни мо­жуть ви­ка­чу­ва­ти з Lenta.ru). Бид­ло ха­ває і та­ке, то на­що ж пла­ти­ти біль­ше?

Нема коментарів

Дописати коментар

Hy-phen-a-tion