пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

Третій закон Кларка


Мені завжди здавалося, що закони Кларка всього лише описують практичну непередбачуваність подальших досягнень науки й техніки. Виявляється, їх можна інтерпретувати инакше. Зокрема третій закон сформульовано таким чином, що можна подумати, одного дня людська технологія досягне повного й остаточного достатнього розвитку, щоб уже нарешті стати „магією“. І відтак ми всі нарешті зможемо сказати авада кедавра отримати все, чого душа бажає! Магічним способом.

Не знаю, чи навмисно третій закон було сформульовано з запереченням, — що неможливо відрізнити просунуту технологію від магії, — яке, очевидно, вступає в протиріччя з першим законом. Але якщо виходити з контексту, легко зрозуміти, про що саме мова. Мова йде про те, що розвинена технологія просто виглядає як магія. З точки зору особи, яка цією технологією не володіє. Тому сьогодні будь-яка людина може легко вдатися до чарів: досить чиркнути сірника — і ви на власні очі побачите „магію“ вогню, яка є одною з найдавніших технологій людства.

Насправді, будь-які „чари“, які реально працюють, — це вже технологія. І якщо ми завтра відкриємо, що кров незайманки дозволяє безпроблемно встановити оновлення KB2823324, то це відкриття нічим принципово не відрізнятиметься від відкриття антибіотиків. Це буде просто нова технологія. І навпаки: карґо-культ, який може виглядати як технологія, нею, очевидно, не є. З тої самої причини.

Ну а популярне твердження, що ми дійшли до того, що вже не можемо зрозуміти всі наукові досягнення, і тому змушені просто приймати їх на віру, — це просто брехня. Головна брехня міститься у слові вже — ніколи ніхто з людей не володів усіма знаннями людства. У цьому сенсі сьогодення нічим принципово не відрізняється від кам'яного віку, коли людина тільки почала розвивати технології. Окрім цього, є ще звичайнісінька підміна понять: технологіям люди довіряють, а не вірять у них. Довіряють, бо вони працюють, на відміну від молитов і кривавих жертвопринесень — от у них справді потрібно вірити...

Нема коментарів

Дописати коментар