вівторок, 26 листопада 2013 р.

Що нам дасть асоціація з ЄС?


ВЗНАЛА, ЩО ВНУК НЕ ПІШОВ НА ЄВРОМАЙДАН - Переписала хату на кота. Не пам'ятаю скільки разів у 2004 році я чув про те, що Ющенко нічим не кращий за Януковича, і не варто заради його перемоги йти на майдан. Тоді на це пересмикування негайної відповіді не було. Вже пізніше я чув, що майдан був не за Ющенка, а за чесні вибори. Але це було більше схоже на самовиправдання після розчарування від того, що бандити не виконали народну волю і не сіли в тюрми.

Сьогодні історія повторюється. Знову я бачу балачки про те, що асоціація з ЄС — то не дуже добре, що треба добре подумати перед тим, як підписувати... Якщо коротко, то декого дуже хвилює українська незалежність, яку можна втратити, якщо передати частину влади євробюрократам! Хочеться надіятися, що українці не повторять помилку минулого майдану і не сприйматимуть демонстрації, як просто акції на підтримку вступу в ЄС, або асоціацію, чи взагалі будь-яку показову угоду з європосадовцями, яку можна представити як велику перемогу.

На мою думку, ані вступ, ані асоціація на порядку денному не стоїть. Для того, щоб переконатися в цьому, досить почитати офіційну заяву МЗС:
Потреби України, пов’язані з імплементацією масштабних зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію, а також труднощі початкового етапу функціонування зони вільної торгівлі з Європейським Союзом на сьогодні не отримали належної уваги з боку наших партнерів в ЄС та міжнародних фінансових інституцій.

Відтак українська сторона розраховує на продовження предметного діалогу з Європейським Союзом, у тому числі із залученням Російської Федерації, з широкого кола питань взаємодії в умовах функціонування майбутньої зони вільної торгівлі Україна-ЄС та діючого режиму вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав.
З дипломатичної мови я це перекладаю так: Україна бажає взаємодіяти з Європейським Союзом у такому форматі, в якому дозволить Російська Федерація, отож домовлятися про участь України в тих чи инших об'єднаннях потрібно не в Києві, а в Москві.

Ще раз: мова йде не про підписання чи непідписання асоціації з ЄС (від асоціації ніхто не відмовляється), а про те, хто вирішує, що підписувати, як і коли. Тому, якщо вас почнуть питати про переваги асоціації з ЄС, сміливо бийте в морду  знайте, що опонент просто бажає, щоб долю України обирав не український народ, а Путін зі своїм кумом.

Нема коментарів

Дописати коментар