суботу, 24 травня 2008 р.

Ревальвація гривні


Після остаточного рішення про зміцнення курсу гривні почалося цілком прогнозоване скиглення лоббістів експорту металобрухту:
Народний депутат, голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська вважає, що окрім основного удару, який припав на населення, зміцнення гривни ударить по українських експортерах – близько 9 млрд. Зокрема, металурги орієнтовно втратять більше 4,2 млрд.грн, хімічна промисловість – близько 970 млн.грн.
Сама Наталя є не тільки головою комітету, а ще й власницею, правда не металургійного підприємства, а Луганськхолоду, але питання ревальвації стосується всіх експортерів без виключення. Навіть людині, яка нічого не розуміє в економіці, очевидним є те, що так звані “втрати” є фікцією. Просто гривня подорожчала відносно долара, і за ту саму кількість доларів експортери отримають справді менше гривень, але ж і самі гривні будуть дорожчими! І це нормально, адже долар не просто дешевшає в усьому світі, а банально падає. І від того, що гривня падатиме, ніякого реального виграшу в нас не буде, ми ж бо їмо хліб, який дорожчатиме, а не гривні.

Але втрати в експортерів справді є. Раніше, коли гривня падала разом з доларом, вони фактично платили своїм робітникам щомісяця меншу зарплатню, продаючи свої товари за долари по демпінговим цінам (инакше конкурувати наші експортери просто не вміють!). А тепер зарплата дорожчає в доларах! Ну як же таке можна пережити! У нас же є прекрасне правило: бідні мають ставати біднішими, а багаті — багатшими...

Наприклад, якщо бідна людина купить квартиру, вона заплатить податок держмито, що дорівнює одному відсотку вартости. А якщо людина багата — заплатить тільки три мінімальні зарплати. По-моєму, це прекрасно, так тримати! Давай Йуля, відбивай бабло на неграмотних! Головне — побільше пропаганди в ЗМІ. Думати ж головою все рівно ніхто не звик...

Нема коментарів

Дописати коментар