середу, 5 травня 2021 р.

Про цифрові сліди


Все-таки корисно инколи переглядати архіви. Сьогодні зʼясував, що від закриття Google Pages минуло всього десять років. За цей час довелося поміняти хостінг пʼять разів! Я маю на увазі заміну домену, а не дрібні проблеми, такі як раптова втрата всіх даних. Особливо відзначився 000webhost, який під час оновлення даних загубив доступ до мого домену, потім попросив вибрати час доби, коли він відключатиме доступ, а кілька днів тому взагалі без попередження знищив мій обліковий запис, тому що припинив надавати доступ до доменів з коротким іменем на безоплатній основі. Думаю, що платні послуги є трохи стабільнішими, але припиняються зразу після несплати.

Це я до того, наскільки смішними є дискусії про цифрові сліди й доступи до даних після смерти. Вам ще памʼятника постійного на могилі встановити не встигнуть, а ваші цифрові сліди вже будуть недоступними! Якщо ваші онуки питатимуть ваших дітей про вас, то вони скажуть: «Ось вам ваші прадіди й прабабки: їхні фотки, листи, особисті речі, а з цим нічим не допоможу: все десь у хмарах. Якщо пориєтеся в моїх контактах, може знайдете ще якийсь живий сервіс. Але як двохфакторний пароль відновити — біс його знає!»

Жартую. Швидше за все вони скажуть: «Годі вже зуби забалакувати. Ідіть-но краще знайдіть якихось тарганів на вечерю, поки дракони на полювання не вилетіли. І лічильник Ґейґера не забудьте, бо набридло вже ваш одяг від брудного болота чистити!»

Нема коментарів

Дописати коментар