середу, 23 грудня 2020 р.

Формування української ідентичности


СБУ звітує про боротьбу проти сепаратизму. Думаєте, мова йде про московських посіпак, яких чомусь називають сепаратистами? А от і ні!
Один із фігурантів провадження — 39-річний мешканець Дніпра Анатолій Балахнін, який називає себе “ідеологом” цього руху. Не маючи юридичної освіти, він самотужки вивчив українські закони та Конституцію, і почав трактувати їх на свій розсуд.

Зараз він є фігурантом кримінального провадження за особливо тяжкою 109 статтею Кримінального Кодексу — “дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”.
Думаю, що за таке можна й довічне дати. Холоп посмів вивчати українські закони й Конституцію! Це практично послідовник Медведчука, про що, до речі, теж згадується у повідомленні. Щоправда, до самого Медведчука СБУ ніяких претензій не має. І це зрозуміло, адже той є одним з хазяїв так званої незалежної України...

От і Юлія Мендель пише про те саме:
Доля лідера - брати відповідальність і рухати вперед країну, попри критику та зниження рейтингів. І Володимир Олександрович формує нові ціннісні смисли для України, відкидаючи спрощені формулювання української ідентичності, які намагалися створити попередні президенти.

Він бачить і розуміє усе розмаїття, складність, суперечливість, багатозначність, строкатість українського суспільства. І пропонує переосмислення нас самих заради примирення та єдності, заради самоусвідомлення нашої справжньої ідентичності. Це шлях складний, але вартий того, щоб ним іти.
Особисто я не бачу нічого нового (як для України) у таких цінностях, але, думаю, така ідентичність є досить новаторською в глобальному вимірі. Коли онуки вбитих і замордованих за свої податки платять спецпенсії вбивцям, які, власне, і є уособленням строкатости українського суспільства, це справді має бути дещо несподівана ідентичність! Можливо, саме завдяки строкатості стає можливим обирати владу, яка відправляє українців на фронт, де бійцям заборонено стріляти у відповідь. І це зрозуміло, адже частина строкатого українського суспільства вважає «ту сторону» своїми. І дуже тішаться, коли оті їхні трохи зменшують розмаїття українського суспільства... Отаке суперечливе суспільство! Отож, панове нестрокаті спрощувачі, відкидайте свій неправильний сепаратизм, стуліть писок і платіть податки, а якщо щось не подобається — то на фронт!

Нема коментарів

Дописати коментар