суботу, 31 травня 2008 р.

Всі на боротьбу зі спекулянтами!


Вчора [info]eking_go дав посилання на чудесну статтю. Діагноз автору я поставити не зміг... Будемо вважати, що він готувався до сьогоднішнього свята.

Якщо коротко переказувати, то пан Юрій, надихнувшись іпотечною кризою в США (про яку до речі маленькі українці дізналися тільки після обвалу долара), написав якою вона може бути в наших бойових українських умовах. Але найцікавіше далі. А саме: як автор пропонує завадити ненормальній ситуації, яка склалася на ринку житла в Україні, так що «ціна на нерухомість багаторазово перевищує собівартість будівництва». Я підкажу: він посилається на закони США, Іспанії та Японії (правда жоден з них будівництва не стосується, але не про це мова — головне країни правильні, так, для прикладу). Думаєте лібералізувати ринок, позбувшись корумпованих чиновників від яких залежить дозвіл на будівництво, і які дають його тільки "своїм"? Ні! Це не наш метод!

Автор пропонує застосувати всю міць командно-адміністративного апарату проти... спекулянтів! Здоров був совок, давно не бачилися! Ну, давайте спробуємо уявити на мить, що марення автора було втілено. До чого це призведе? По-моєму, будь-якому ідіоту ясно, що це означає тільки одне: якщо ви захочете продати, купити або обміняти житло, вам доведеться окрім тої купи дозволів, які наша улюблена влада понавигадувала тільки для того, щоб кращі люди ™ могли стригти хабарі, додасться ще один. Буде така собі довідка, що ти не верблюд спекулянт. Чи варто згадувати, що "спекулянти" отримають ці довідки в першу чергу? І що це унеможливить купівлю-продаж квартири без посередника? І що це означатиме зростання і без того захмарної ціни на нерухомість? Виявляється, що варто, бо деяким людям це не очевидно! Мабуть совок — це невиліковна хвороба...

До речі, а що, в нас така проблема тільки з житлом? Що, продукти вже не скуповують в селян нижче собівартости, а потім перепродають кілька банд "трейдерів"? Чи комунальні послуги вже надаються за ринковою ціною в повному об'ємі тим, хто за них платить? Чи маршрутки в час пік вже возять всіх охочіх, а не набиваються доверху, тому що їм і пільговиків возити забезплатно, і право їздити треба викупити в кількох фірмах, які контролюють всі маршрути? Може давайте ще заборонимо "спекуляцію" зерном і молочними продуктами — давно щось у нас черг за молоком не було!

А може варто вже почати скасовувати залежність "бізнесу" від дозволів, а чиновників, які нічого не роблять окрім збирання хабарів, просто позвільняти без пенсії й права працевлаштування в державні установи? І може варто вже почати пільги нараховувати виключно грошима? І створювати умови ведення бізнечу однакові для всіх, а не своїм — все, чужим — закон? Може тоді економіка перестане кожний місяць переживати чергову політичну кризу™?..

Але хто ж цього буде домагатися? Мабуть, усіх усе влаштовує...

Нема коментарів

Дописати коментар