вівторок, 9 червня 2009 р.

Die Welle


Подивився недавно «Хвилю». На мою думку, чудесно показано колективізм у його чистому вигляді. Без зайвої ідеології, політики, расизму і шовінізму. Колективізм, який веде до авторитаризму і, згодом, до тоталітаризму. Коли інтересами людини нехтують заради колективної згуртованости.

Та для мене найцікавішим було не це. А те, як, завдяки цьому, німецька школа поступово перетворювалася на... українську. Українське дикунство справді вражає, якщо дивитися під цим кутом зору. На мою думку, кожному жителю України необхідно щодня талдичити, що нема колективних інтересів, вищих за індивідуальні, нема національних інтересів, які протирічать інтересам представників цієї нації, нема державних інтересів, які є пріоритетнішими за інтереси її громадян. І кожен, хто стверджує протилежне, — бреше!

І повторювати це до тих пір, поки люди не почнуть усвідомлювати своє дикунство. Тоді, можливо, колись ми станемо цивілізованими. Колись почнемо диктувати політикам, чого ми від них хочемо. І домагатися того, щоб вони виконували наші забаганки. Вони наші, а не ми їхні. Їхні інтереси, які вони називають державними, національними, демократичними — як завгодно! Тільки так...

1 коментар: