пʼятницю, 4 червня 2010 р.

Суперстабільна система від Дрібном'якесеньких


В системных файлах Windows лишь очень небольшая часть кода реально выполняет полезные функции. Остальное — это просто бессмысленный набор байт, которые вообще никак не используются — разве что периодически туда передается управление для генерации глюков.

Зненацька я зіткнувся з тим, що мої сьомі Вікна видають синій екран смертіДрайвери не могли спричинити цю проблему, оскільки вони в мене найновіші. І я подумав уже про найгірше — хробачки залізли на мій маленький ноутбук і тепер він є частиною якогось ботнету, або й навіть Skynet...
Та перевстановлювати Вікна мені було ліньки, і я вирішив дослідити це питання. З'ясувалося, що синій екран смерті з'являється тільки за певних дій. По-перше, не можна відкривати вкладку Advanced палітри Basic Math Assistant в Математиці. По-друге, синій екран смерті з'являється при першому запуску Acrobat Reader. Якщо ж він вважає, що запустився не вперше (наприклад, якщо згодувати йому локальну конфігурацію від иншого користувача), то працює нормально. Також смертельним виявився запуск Wordpad. Вивчати дамп бажання в мене не було, та, на щастя, я не перший такий. Виявилося, що синій екран смерті спричиняють шрифти Математики! Не знаю, як у кого, а в мене в цьому напрямку навіть фантазія не працювала. Зразу видно: дрібном'які хлопці постаралися на славу! Я не знаю, що відбувається після видалення шостої і встановлення сьомої Математики, та після цієї магічної дії навіть запитати систему про список шрифтів означає смерть! Папку шрифтів зокрема можна відкрити тільки з консолі, адже розумна операційна система зразу намагається прислужитися користувачеві й показати зразок написання...
...Видалення за допомогою консолі в захищеному режимі для вірності всіх шрифтів mathematica5* справді допомогло! Тільки Математика лаялася, що не проходить автоперевірку цілісности, а після встановлення шрифтів, які я взяв тут, стала працювати нормально й вона. І тепер мені лишається тільки побажати хлопцям з Wolfram не зупинятися на досягнутому і порадувати всіх нас спеціяльним шрифтом, який виконує довільний код на сімці, або й на всіх вікнах сімейства NT. Ну а Дрібном'яким я бажаю міцного сну і гарного здоров'я. Думаю, зупинятися вони не будуть за будь-яких обставин — і після дір безпеки в документах, презентаціях, ActiveX, шаблонах, а тепер і в шрифтах (новинка!), ми ще відкриємо для себе багато нових середовищ для комп'ютерних паразитів. Я навіть не уявляю, що то може бути... Може, навчаться парсити текстові файли на предмет виконання молдовських вірусів?

2 коментарі:

  1. > Драйвери не могли спричинити цю проблему, оскільки вони в мене найновіші.

    порадувало =) так і уявив собі: нові, тобто свіжі драйвери не можуть бути глючиними за визначенням… але спливає час — драйвери старішають, в них накопичуються «зогнилі» байти… ;)

    ВідповістиВидалити
  2. Драй­ве­ри мо­жуть бу­ти ста­рі­ши­ми за опе­ра­цій­ну сис­те­му. Ну і бай­ти зо­гни­лі, як ви­яви­ло­ся, на­ко­пи­чу­ю­ть­ся на­віть у шриф­тах. :)

    ВідповістиВидалити