четвер, 8 березня 2012 р.

Податкова декларація


Сьогодні заповнював податкову декларацію за 2011 рік. Це необхідно робити в Бразилії, якщо ви маєте досить великі доходи вище двох мінімальних зарплат, або просто хочете, щоб вам повернули частину податків, які сплачуються автоматично, і, як правило, з надлишком.

Для цього потрібно скачати дві програми — одна для створення, а инша для відправлення податкової декларації. Ці програми є окремими, тому що теоретично є варіант заповнити і відіслати звичайною поштою — цей варіант я, звичайно ж, зразу відкинув. А ще вони потребують Java, без якої не хочуть навіть установлюватися.

Програма нагадує набір звичайних web-форм: спочатку необхідно ввести свої основні дані, а далі по пунктах: зарплатня, доходи, що не обкладаються податком (наприклад: стипендія, відсотки на банківському рахунку, тринадцята зарплатня тощо).

Для того, щоб не ритися в архівах і рахувати суму за 12 місяців, роботодавці кожен рік надають своїм працівникам кінцеву суму, яку треба вписати в програму. Оскільки я є суспільним службовцем, побачити цю суму я можу через систему SIAPENET.

Далі ці цифри необхідно ввести для кожного місця роботи окремо, і відтак система підрахує правильний податок і суму, яку треба повернути. На жаль, завдяки прогресивному податку, мені вертають небагато. Коли ж я минулого разу повертав податки за перший неповний рік роботи, то був дуже приємно вражений.

Потім необхідно заповнити ще одну сторінку з доходами, які не обкладаються податком, і, для людини, яка не займається комерційною діяльністю на цьому все закінчується. Ці дані теж надають відповідні організації. Наприклад, відсотки, що 
за минулий рік були вам нараховані на депозит, повідомляє банк.

Додатково можна заповнити вкладку з різними соціальними видатками, до яких належать зокрема оплата послуг лікарів, медичного страхування та комірного, фінансування політичних партій і благочинність. Якщо цих видатків було забагато, частину їх буде вирахувано з податків і додано до суми, яка повертається.

І останнє перед засиланням даних — ввести номер банківського рахунку, на який буде переказано гроші. У минулому році мені їх переказали десь усередині липня, але я тоді подавав декларацію пізніше. Цікаво, як буде цього разу. Вся процедура заповнення і відсилання триває приблизно годину разом із встановленням програм і збиранням даних про мої доходи з усіх джерел. І головне — без жодного папірця.

4 коментарі:

  1. жодних черг і принижень у податковій

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На­справ­ді чер­ги іс­ну­ють і бю­ро­кра­тія тут ду­же не­при­єм­на. Про­те при­ни­жень ні­хто не ви­ма­гає — бра­зи­ль­ці не ма­зо­хіс­ти, щоб тер­пі­ти та­ке...

      Видалити
  2. Ні за одним з посилань у дописі не знайшов суми вашого доходу за минулий рік :( Це так задумано, чи ви вирішили з нас покепкувати?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. По­кеп­ку­ва­ти? І це пи­ше лю­ди­на, яка не по­ві­дом­ляє на­віть справ­ж­нє ім’я! Не­вже су­ма мо­го до­хо­ду мо­же бу­ти ко­мусь ці­ка­вою, ок­рім ме­не та по­дат­ко­вої? ツ

      Видалити