пʼятницю, 14 січня 2011 р.

Цікаві досліди ©


Остання “сенсація” про катування щурів на уроці біології, на мою думку, піднімає градус неадекватности на новий рівень — літературна гіпербола стає реальністю. Думаю, не варто обговорювати моральне питання, яке я сформулював би приблизно так: чи можна катувати тварин на уроках біології і який педагогічний ефект очікується від цього? Особисто я думаю, що очікувати слід нових „забавних полювань“, але коментатори, очевидно, зі мною не згодні: обурені якістю чіпсів громадяни однозначно вважають, що катувати не тільки можна, але й необхідно! Підозрюю, це ті самі громадяни, які вимагають якнайшвидше заборонити насильство на телебаченні, а головне — у цих наших інтернетрях.

Та найбільше мені сподобалося те, що займалася “дослідами” саме вчителька біології, а не якого-небуть БЖД. Виявляється, я ще не все забув з уроків біології, бо пам'ятаю, що для нормального життя потрібне збалансоване харчування. І якщо людина цілими днями буде їсти навіть не страшні “отруєні ворогами” чіпси, а свіжу корисну рибку, багату на вітамін B, наслідки будуть невтішні. Зокрема від рибної дієти моряки хворіли на цингу й навіть умирали через нестачу вітаміну C. Ну а в Китаї, я колись чув, була навіть така страта — ув'язнених годували виключно м'ясом, і вони гинули протягом того таки місяця чи двох. Тому мене абсолютно не дивує, що нещасні пацюки, будучи підсаджені на дієту з чіпсів чи сухарів, відправилися в кращий світ, у той час як ті, які харчувалися природною для себе їжею, почувалися добре.

Проте висновки, які робить учителька біології, зовсім инші. Вона вважає, що довела “смертельну шкідливість” чіпсів. І цьому я бачу два можливих пояснення. Перше — вчителька свідомо бреше, підло вводячи в оману своїх учнів. Шкоду від цього, на мою думку, важко переоцінити, позаяк відтепер учні вважатимуть, що саме так і проводяться наукові досліди і саме таким чином робляться з них висновки. Але найімовірнішим є друге пояснення — вчителька сама щиро переконана, що все правильно. І в обох випадках ми можна зробити невтішний висновок про стан української науки та освітиТабачнику руйнувати нічого не лишилось.

2 коментарі:

  1. знов нудиш? "чи може ти ще м'яса не їси" (С). тварини це речі. речі неможливо "катувати". знищувати тварин з науковою, освітньою чи побутово-інсектицидною метою це нормально.

    вчитель знайшла метод як зацікавти учнів реальною біологією, а не зубрьожкою підручників. хвала вчителю. більше таких, і може ми перетворемось з країни дипломів на країну знань.

    PS
    взагалі-то пан розумник, вчитель діяла цілком науково. у неї навіть контрольна група щурів була.

    ВідповістиВидалити
  2. Та не чи­тай ти за­ну­ду, яка проб­ле­ма? Все од­но я з то­бою спе­ре­ча­ти­ся не зби­ра­ю­ся.

    ВідповістиВидалити