середу, 24 квітня 2024 р.

Проблема трьох тіл


Подивився «Проблему 3 тіл» від Netflix. Враження дуже позитивні. Вони витягли з відповідної книги все пристойне і пропустили абсолютно тупі фантазії автора про позаземне життя і наукові проблеми. Зокрема, найбільше мені сподобалося, що всі події відбуваються на Землі. Навіть грі від прибульців було приділено мінімум часу, хоча сама ідея класна і їй можна було би приділити більше уваги. На жаль, обійтися без маячні про принципи роботи софонів не вдалося, ну, і ще трохи дрібних вад з книги, без яких сюжет був би неповним. Також абсолютно неясно, нащо було змінювати стать Ван Мяо. Я би зрозумів, якби вона була українка і могла би безперешкодно через це одержувати консульські послуги, а так — загадка... Але, загалом, це той випадок, коли кіно є набагато кращим за книгу.

Втім, як завжди, коли автору потрібно нафантазувати щось про иншопланетне вторгнення, то нафантазовується дуже багато зайвого. Про те, яким чином правильно підготувати міжплантне вторгнення я вже писав. Окрім такої важливої економічної ідеї, що все зло від доданої вартости, через яку кляті експлуататори визискують трудящий робочий клас, я би ще додав таку, що зусилля суспільства мають бути спрямовані не збільшення добробуту населення, а на збільшення зайнятости та створення нових робочих місць. Ще хорошою ідеєю для сповільнення розвитку технологій ворожої цивілізації є ідея того, що винаходами не можна просто так користуватися, а потрібно завжди питати дозвіл у правовласника. В ідеалі це стосується будь-якої розповсюджуваної інформації — кожний біт має бути узгоджений з наглядовими органами і правовласниками, які можуть дозволити або заборонити таке розповсюдження. Окрім цього важливого пункту потрібно обмежувати всі „неетичні“ технології, тобто такі, які сприяють прогресу, а не гармонії з довкіллям.

Останній штрих — це соціяльно-гуманістичні ідеї, які теж потрібно пропагувати серед представників ворожої цивілізації. Найважливішою є ідея того, що всі й кожен є по-своєму цінним членом суспільства, і тому не можна надавати перевагу одним, упосліджуючи инших. Так, бандит і вбивця повинен відчувати на собі таке ж ставлення, як і законослухняний громадянин, яке працює на благо инших. Думка малограмотного ідіота повинна мати таку саму суспільну вагу, як і думка фахового спеціяліста, який присвятив життя вивченню відповідного питання. Звичайно ж, не можна переслідувати (і тим більше карати) за так звані злочини, адже злочин — це всього лише реакція на несправедливість з боку суспільства. Взагалі, на агресію не можна реагувати насильством, бо насильство породжує насильство, — тільки переговорами задля пошуку компромісів з агресором!

Після того, як вищеозначені ідеї стануть домінувати в суспільстві, вони завдадуть більше шкоди, ніж будь-яке вторгнення навіть набагато більш технологічно розвиненої цивілізації. Можливо, що навіть і вторгатися тоді не буде потреби — вороги знешкодять себе самі!

Нема коментарів

Дописати коментар