вівторок, 1 листопада 2011 р.

Google-


У якості подаруночка на Геловін, Google подарувала нам інтеґрацію Google Reader у Google+. В чому, власне, полягає ця інтеґрація? По-перше, зроблено єдиний інтерфейс, з такою кольоровою гамою, що не просто боляче очам, а ще й неможливо зрозуміти, де закінчується повідомлення і починається меню чи що там ще. По-друге, додали кнопку +1 до кожного допису. Все! А потім вирішили повикидати з Google Reader усе инше — прихильників, коментарі і, найголовніше, кнопку Share.

Власне, коли я почав користуватися Google Reader, то виділив для себе дві функції — читання RSS і поширення своїх каналів. Замість убогої стрічки друзів, яка в той момент була на Живому Журналі та його клонах, я мав тематичні канали і, до того ж, мав кнопку Share для власного каналу обраних новин. До того ж, на все це можна було підписатися за допомогою стандартних RSS/Atom.

Тепер усього цього нема! Фактично, Google Reader лишив лише одну функцію, яку має взагалі будь-яка читачка, — збирати канали в одному місці. Таким чином, з незамінного інструменту він для мене автоматично став «одним з багатьох». Попри те, що відмову від функціональности Google робить не вперше, це, напевно, наймасштабніша.

І, на мою думку, головне тут не відмова від прихильників і коментарів — усі ці соціальні штучки справді трохи дублюються, — а саме відмова від поширення в канали. Ця відмова, очевидно, продиктована не відмовою від підтримки дублюючих функцій, адже мітки і теки підписок збережено повністю. Просто тепер нема можливости віддати їх у відкритий канал. По-моєму, це перший крок до закритости, який Google робить цілком свідомо.

Оскільки поширювати все тепер можна тільки туди, відмова від кнопки Share — це спроба примусити народ публікувати й читати все виключно через Google+. І, як показує досвід инших соціальних мереж, ця спроба матиме успіх. Справді, хом'ячкам користувачам, на превеликий жаль, наплювати на відкритість. Вони побіжать туди, де багато модних штучок. Тому й не буде ніяких каналів у публікацій. Хочеш читати — зайди на сервер і прочитай. І ніяких сторонніх сервісів для збирання! А потім для певних записів можна буде ненав'язливо запропонувати зареєструватися... Під справжнім іменем, звичайно...

Особисто я таку політику не визнаю і підтримувати не збираюсь. Поки що користуюся  Friend Feed, на який ще дозволено підписуватися, а там видно буде...

Про всяк випадок підписав петицію. Хтозна, може вони дозволять поширювати новини хоча б у хитроналаштований спосіб — через публічні мітки. Однаково ж бо 95% про це нічого не знає, а от нормальним людям приємно було би, хоч і зрозуміло, що ми нічого не вирішуємо в маркетинговій стратегії. Про всяк випадок, петицію можна підписати тут.

23 коментарі:

  1. Google is dead…
    Спасибо жителям техаса.

    ВідповістиВидалити
  2. Я ще на­ді­ю­ся, що во­ни пе­ред­ума­ють...

    ВідповістиВидалити
  3. Ну, кніпочку Share on Google+ бачу. А ви хочете їсти цукорки і заїдати медом?

    ВідповістиВидалити
  4. Я хо­чу, щоб лю­ди­на, яка не ба­жає ре­єс­т­ру­ва­ти­ся в Google+ ма­ла змо­гу чи­та­ти но­ви­ни, які я по­ши­рюю. Так са­мо, як і мої до­пи­си тут.

    ВідповістиВидалити
  5. У мене Рідер відображається ще й у лівій панелі потоку Ґ+. Share наявна, але теж для Ґ+. Інтеграція цілковита. Людина, яка не зареєстрована у Ґ+, знаючи мою адресу у Ґ+ (https://plus.google.com/108225498331771627386/posts), може побачити мій потік і все, що я там наґрабастав та навідшарював. Не бачу причин для вашого песимізму.

    ВідповістиВидалити
  6. На­пи­шіть ме­ні, будь лас­ка, ад­ре­су ва­шо­го ка­на­лу RSS/Atom, як­що у вас усе в по­ряд­ку.

    ВідповістиВидалити
  7. Рідер окремо від Ґ+ не працює. Зайдете у Ґ+ — побачите, як діє. Чого вам конче треба наїхати на Google, коли маєте Friend Feed? Так, аби причепитися?.. :)

    ВідповістиВидалити
  8. Дя­кую, Ка­пі­та­не. Так, Reader не пра­цює ок­ре­мо. Так, я ба­чив, як пра­цює Google+.
    Ви, пе­ре­про­шую, зро­зу­мі­ли моє по­пе­ред­нє пи­тан­ня?

    ВідповістиВидалити
  9. Але ж то було не питання! :) Прохання ваше задовольняю: http://www.google.com/reader/shared/bozhyvu

    ВідповістиВидалити
  10. Ви по­мі­ти­ли, що ос­тан­ня но­ви­на там да­ту­є­ть­ся 30 жов­т­ня, а те, що ви по­ши­рю­є­те за­раз в ка­нал не йде і лю­ди­на, яка хо­че слід­ку­ва­ти за ва­ши­ми но­ви­на­ми зму­ше­на йти на Google+?

    ВідповістиВидалити
  11. Ніхто нікого ні до чого не змушує. Хочете — заходите у читаєте у потоці, хочете — у Friend Feed. Це що — не свобода вибору?

    ВідповістиВидалити
  12. Ні. Тільки від вас дізнався про цей ресурс. Але я вже пробував різне — встановлював якусь програму в комп’ютері, зробив купу посилань на канали у http://bozhyvu.blogspot.com/, ще Рідер у Google. Даремна трата часу. Запропоноване тепер мене цілком влаштовує (і вас повинно теж влаштувати). Бо хто там за цим так пильно стежитиме, крім мене, та й то — іноді.

    ВідповістиВидалити
  13. Як же ме­ні вас чи­та­ти на FriendFeed, як­що вас там не­ма?
    Вас влаш­то­вує, що ва­ші пуб­лі­ка­ції не ма­ють ка­на­лу, а от­же я не мо­жу на них під­пи­са­ти­ся? Пре­крас­но! Так і пи­шіть, а за ме­не роз­пи­су­ва­ти­ся, будь лас­ка, не тре­ба. Ме­не та­ка си­ту­а­ція не влаш­то­вує.

    ВідповістиВидалити
  14. Читайте мене тутички — https://plus.google.com/108225498331771627386
    , або отуто — http://gplus.to/Bozhyvu . А вас я вже знайду, не переживайте :)

    ВідповістиВидалити
  15. На­реш­ті ми ді­ста­ли­ся су­ті. Так от: ме­ні не зруч­но що­ра­зу за­хо­ди­ти на ва­шу пер­со­наль­ну сто­рін­ку і пе­ре­ві­ря­ти, чи є там онов­лен­ня. Ме­ні зруч­но ко­рис­ту­ва­ти­ся пе­ре­ва­га­ми Web 2.0, яких ва­ша сто­рін­ка Google+ не на­дає. Са­ме то­му чи­та­ти я вас біль­ше не змо­жу. За­вдя­ки но­во­вве­ден­ням, ви втра­ти­ли сво­го чи­та­ча. Те­пер мої пре­тен­зії до Google вам зро­зу­мі­лі?

    ВідповістиВидалити
  16. З сумом мушу засвідчити, що читати ви хотіли не мене, а тільки те, що я позначив, як цікаве моєї уваги. Тому я нікого не втратив, як перед цим нікого не придбав. У вас ті самі можливості, що й у мене, можете так само знайти в мережі унікальний ресурс і отримувати з нього повідомлення. Тому я не міняю своєї думки про те, що проблема надумана. Але й правда, що не один ви обурились нововведенням Google. Сподіваюся, час розставить усе на свої місця.

    ВідповістиВидалити
  17. Ду­же ра­дий, що ви ні­чо­го не втра­ти­ли. Ну а я втра­тив.

    ВідповістиВидалити
  18. На жаль я так само звик читати новини у рідерію
    Не маючи багато вільного часу «паразитував» на «поширених записах» від невеликої кількості френдів. формат соціальної мережі мене не дуже влаштовує, забагато сміття.
    Тиждень по тому відчуваю наскільки зручнішим був старий GR.
    Спроба найти альтернативу провалилася. найбільша вада ff його не велика популярність.
    Для «нагоняння трафіку», для срачів у камєнтах, тролінгу, тощо П+ пристосований непогано, тільки не для раціонального обміну та поширення інформації.

    ВідповістиВидалити
  19. Отут обі­ця­ють зро­би­ти пов­но­цін­ний ана­лог.

    ВідповістиВидалити
  20. дякую за посилання, слідкую, сподіваюсь.

    ВідповістиВидалити
  21. Одна з ваших проблем частково вирішена за допомогою розширення для Chrome (якщо користуєтесь цим оглядачем): http://dl.dropbox.com/u/2322740/ReederForChrome/pkg.crx (джерело: http://reederforchrome.tumblr.com/)

    ВідповістиВидалити
  22. Зов­ніш­ній ви­гляд — це най­мен­ша з проб­лем. Я і без роз­ши­рень вже ба­чу по­кра­щен­ня в ди­зай­ні.
    Але ка­на­ли по­ки що тіль­ки нео­фі­цій­ні. І все одно, щоб пуб­лі­ку­ва­ти ту­ди тре­ба спо­чат­ку на­тис­ка­ти +1... і так да­лі. Ду­же не­зруч­но.

    ВідповістиВидалити