пʼятницю, 21 жовтня 2011 р.

Педагоги і мораль


Παιδαγωγός — дослівно: дитину ведучий — раб, якому в атенських родинах було доручено хлопців від шести років. Обов'язком педагога було охороняти вихованця від фізичної і моральної небезпеки. Педагог мав постійно супроводжувати дитину, коли вона виходила з дому. Педагогами обирали зазвичай рабів, які не були придатні ні до якої иншої роботи, проте були віддані господарям. За часів Римської Імперії педагогами називали також рабів, які навчали нових або молодих рабів їхнім обов'язкам.

Добре відомо, що основна задача української школи — працевлаштувати вчителя. Але окрім основної, школи виконує також і другорядну — засирання мізків пристосування дитини до подальшого життя в українському суспільстві. Це означає навчити давати хабарі, застосовувати подвійні стандарти, бити слабших і запобігати перед сильнішими, уміти адекватно виразити свій статус за допомогою одягу та аксесуарів тощо. Не останню роль у цьому грають педагоги, які дають так звану „путьовку в жизь“, знищуючи особистість і перероблюючи її на гвинтик українського суспільства — напівфабрикат, який потім відшліфують в армії, ПТУ або ВНЗ.

У совку педагоги фактично перебрали на себе всі суспільно необхідні функції церкви і сумлінно виконували їх досьогодні. Тому нічого дивного, що цей контингент радо вітає усі нововведення нацкомісії з моралі. Я так розумію, що маленька зарплатня визначила напрямок відбору в і так уже досить специфічному континґенті — на користь тих, хто „працює“ не за гроші, а за ідею. Либонь це і призвело до такої розумової деградації педагогів, у яку навіть важко повірити.

Але, тим не менше, це факт. І ось доказ: учителька жаліється на нацкомісію! Тут важливо навіть не те, що це нагадує боротьбу бджіл проти меду! Для того, щоб відчути, про що йдеться, потрібно прочитати уважно й оцінити стиль! Уявіть собі на що вона скаржиться: у той час, як підлітки курять і дивляться на цицьки по телевізору (слава богу, що в інтеренетах вже заборонили!), вчительок пропонують контролювати в питаннях розміру мініспідниці та тютюнопаління! Отож, комісія з нацморалі спрямувала зусилля не в той бік! Краще б за телевізором пильніше дивилася!

Я вже уявляю цю епічну картину. Приходить така Юля Смаль у мініспідниці і з лінійкою в свій клас, щоб міряти довжину спідниці школярок і викликати батьків за непристойний вигляд, а потім біжить у тубзік перекурити після важкої праці, а заразом і вигнати школярів, які самі там курять. І тут бац — облом: тепер уже колектив учительок буде міряти довжину спідниці їй самій і контролювати її тютюнопаління, а учнів чіпати забороняється! І найстрашніше: тепер про колежанок і слова поганого сказати не можна! Ну як же з таким можна погодитися?!

Якщо пам'ять мені не зраджує, навіть комахи вміють упізнавати себе в дзеркалі. І якщо деякі вчителі не здатні побачити, що лаяти рішення нацкомісії — це все одно, що лаяти воду за свою вроду, то... Хто там дурніший за комах? Черви? Амеби? У мене є підозра, що серед людей існує досі невивчений вид, який успішно пристосувався до життя в людському суспільстві, але при цьому не належить не те що до ссавців, але й до тваринного царства. Це не рослини, оскільки фотосинтезом вони не займаються, а, напевне, гриби. На мою думку, вивчення цих грибів — пріоритетна задача в біології!

Нема коментарів

Дописати коментар